Kálium – ásványi anyag

A kálium körülbelül 150 grammnyi mennyiségben található meg a szervezetben, szinte kivétel nélkül a sejteken belül, a sejtplazmában oldva található meg. Legfontosabb szerepei a nátriummal együtt az ingerület-átvitel, ennek elengedhetetlen eleme, ezen felül a káliumionok szabályozzák a szervezet vízegyensúlyát (a nátriumionokkal együtt), továbbá a szívritmust.  A nátrium és a kálium egyensúlya szükséges az idegek és az izmok zavartalan működéséhez.

Bevitelével csökkenthető a magas vérnyomás, segít a a salak és méreganyagok kiürítésében, az allergia tüneteinek enyhítésében. Javítja a szellemi teljesítményt, mivel oxigént juttat az agyba.

Mihez szükséges a Kálium ásványi anyag?

  • Sav-bázis egyensúly
  • Idegrendszeri ingerületek átvitele
  • Izomműködés
  • Sejtek energiaellátása

Mennyi szükséges a Kálium ásványi anyagból?

A kálium szükségletét – mivel a nátriumhoz hasonlóan szintén minden élelmiszer tartalmazza – csak becsülni tudjuk. Miután átlagos napi bevitele 2-6 gramm, hiányállapota nem is fordul elő. Aki fogyni akar, és szénhidrátban szegény diétát követ, ne feledje, hogy ilyenkor nemcsak a kilóit adja le, hanem a káliumszintje is csökken.

Miben található meg a Kálium ásványi anyag?

A kálium minden élelmiszerünkben megtalálható kisebb-nagyobb mennyiségben. Az állati eredetű termékek inkább nátriumot, a növényiek inkább káliumot tartalmaznak. A modern táplálkozástudományi ajánlások szerint érdemes a jobb nátrium-kálium aránnyal rendelkező növényeket előnyben részesíteni.

Napi szükséglet/adagolás
Életkor Szükséglet
(mikrogramm)
férfi
31-60 év 3500
60 év felett 3500
Szükséglet
(mikrogramm)
férfi
Nehéz fizikai munka 4000
Stressz 3750
Dohányzás 3500
Alkohol fogyasztás 3500
Menopauza 3500

Hiányállapotok a Kálium ásványi anyag kapcsán

Mai táplálkozásunk mellet hiányállapota nehezen alakulhat ki, főleg hányás, hasmenés szerepelhet az okok között. A szív működése zavarttá válik, izomgyengeség jelentkezik, a vesék működése károsodhat. Kimutatták továbbá, hogy a káliumhiány folyadékfelhalmozódáshoz, vizenyő (ödéma), alacsony vércukorszint (hipoglikémia) kialakulásához is vezethet.

Túladagolás a Kálium ásványi anyag kapcsán

A kálium túladagolása csak káliumkészítmények fokozott adagban való alkalmazása mellett képzelhető el. Ez napi 15-20 gramm kálium bevitelét jelenti, ekkor általános mérgezési tünetek lépnek fel.