Szelén – ásványi anyag

Védi a szívet, mivel gátolja a vérrögképződést, csökkentve a szívinfarktus és a szélütés kockázatát. Ugyanakkor fokozza a, “jó”, vagyis a HDL-koleszterin arányát a vérben, egyszersmind csökkentve a “rossz” LDL-koleszterinét. A szívre és az érrendszerre gyakorolt jótékony hatását elsősorban azok aknázhatják ki, akik dohányoznak, vagy már átestek infarktuson, illetve szélütésen. Emellett ajánlott mindenkinek, aki szeretné megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Lassítja a szövetek öregedését, hozzájárul rugalmasságuk megtartásához. Fontos a hasnyálmirigy egészséges működéséhez, a férfiak nemzőképességének megtartásához, illetve helyreállításához. A változás korában lévő nőknél enyhítheti a hőhullámokat, a rossz közérzetet.

Csökkenti a haj őszülését, korpásodását. Enyhíti a bőrfarkas tüneteit. Mivel közömbösíti néhány rákkeltő (karcinogén) anyag hatását, védelmet adhat egyes daganatos megbetegedésekkel szemben. Szelénadagolással megelőzhető a szürke hályog és a macula degeneráció is. Ez a két szembetegség a leggyakoribb oka az idős korban csökkenő látóképességnek vagy a kialakuló vakságnak.

Szükséges a szelén a pajzsmirigy egészségéhez is, hiszen közreműködik a tiroxin pajzsmirigyhormon (T4) átalakulásában az aktívabb formává, tirozinná (T3).

Az immunrendszer hatékonyságának fokozásával eredménnyel alkalmazható a herpesz, az övsömör és a pikkelysömör vírusával szemben. Feltételezik, hogy az AIDS-et kiváltó HIV-vírussal szemben is hatékony.

A szelén ásványi anyag szervezetre gyakorolt hatásai

Részt vesz a szervezet komplex antioxidáns védelmi rendszerében. Része a glutation-peroxidáz nevü antioxidáns enzimnek, amely a környezetből és a táplálék révén a szervezetbe kerülő méreganyagoktól véd. Fontos antioxidáns, képes közömbösíteni a káros hatású szabad gyököket.

Lassítja a szövetek öregedését és keményebbé válását. Fontos szerepe van a férfi ivarszervek működésében, a férfiasság megtartásában, az immunrendszer hatékonyságának megőrzésében.

Jó tudni a szelén ásványi anyagról

Férfiaknál a szelén nagy része a herékben összpontosul, és a spermával együtt tetemes mennyiség ürül ki a szervezetükből. Ezért a férfiaknak nagyobb szükségük van szelénpótlásra, mint a nőknek. A szelén hatását erősíti, ha E-vitaminnal együtt viszik be a szervezetbe, mert e két anyag szinergikus hatású. Nagyfokú szelénhiány a terhesség alatt a magzat szívfejlődési rendellenességeihez vagy csecsemőnél akár hirtelen halálhoz is vezethet.

Hiányállapotok a szelén ásványi anyag kapcsán

Szívizom-rendellenességek (különösen Keshan-betegség, vagyis a szelén hiánya miatt kialakuló szívizomelhalás), izomgyengeség, fáradtságérzet, a nemzőképességnek és az immunrendszer működésének zavara.

A szelén ásványi anyag forrásai

Brokkoli, hagyma, paradicsom, búzacsíra, búzakorpa, barna rizs, zab, tonhal és a tenger más gyümölcsei, szárnyasok húsa, vörös húsok.

A talajban is megtalálható, ezért ha a talaj szelénben szegény, a rajta termő növényekbe is kevés jut belőle. Benne van a szelén a szervezet szinte minden sejtjében, de a legnagyobb mennyiségben a vesében, a májban, a lépben, a hasnyálmirigyben és a herékben halmozódik fel.