Jód – ásványi anyag

A jódról sokan tudják, hogy a pajzsmirigy-hormonok egyik alkotója, és talán azt is tudják néhányan, hogy a káros környezeti radioaktív sugárzások kivédésében is szerepe van. A “sugárzásvédő” hatás elég érdekes módon működik: megfelelő jódellátottság esetén a szervezet a radioaktív jódot nem engedi felszívódni és beépülni.

A szervezetben található jód kétharmad része a pajzsmirigyben összpontosul. A jód a pajzsmirigyhormonok (tiroxin – T4 és trijódtironin – T3) alapanyaga. A pajzsmirigyhormonok az anyagcsere legfőbb szabályozói, ezért akár a jódhiány, akár a jódfelesleg erőteljesen befolyásolja az anyagcserét, a testsúlyt, az egész hormonrendszer működését. Normális állapotban egy felnőtt szervezetében mintegy 15-20 mg jód található.

Az elegendő jód több energiát ad, javítja az agy tevékenységét, hozzájárul a bőr, a haj, a köröm és a fog egészségéhez. Megfelelő növekedés sem lehetséges jód nélkül.

Mihez szükséges a Jód ásványi anyag?

  1. Pajzsmirigyhormonok termelése
  2. Az anyagcsere szabályozása
  3. Idegrendszer működése
  4. Vérkeringés szabályozása

Mennyi szükséges a Jód ásványi anyagból?

A jód felszívódása függ a szervezet jódtelítettségétől. A felszívódását elég sok növény befolyásolja, többek között a kelkáposzta, fejes káposzta, retek, kelbimbó. Ezeken kívül hatással van rá még a fluorid és a nitrát is, mindkettő gátolja.

Miben található meg a Jód ásványi anyag?

A jód legjobb forrása a tengeri hal, a tengeri só, a kagylók és a jódozott só, bár ez utóbbi fogyasztása az amúgy is magas nátriumbevitel miatt nem igazán ajánlatos.

Gátolják a jód hasznosítását, ezért “golyvaképzőnek” is nevezik az alábbi élelmiszereket: brokkoli, karfiol, spenót, kelbimbó, fodroskel, káposzta, őszibarack, körte, mustár, szójabab, földimogyoró, fenyőmag, köles, manióka, fehérrépa. Alulmüködő pajzsmirigynél tehát az említett ételek fogyasztását korlátozni, vagy mellőzni szükséges.

Napi szükséglet/adagolás
Életkor Szükséglet
(mikrogramm)
férfi
31-60 év 0,15
60 év felett 0,15
Szükséglet
(mikrogramm)
férfi
Nehéz fizikai munka 0,15
Stressz 0,15
Dohányzás 0,18
Alkohol fogyasztás 0,18
Menopauza 0,15

Hiányállapotok a Jód ásványi anyag kapcsán

Jód hiányában az anyagcsere és szellemi tevékenység lassul, depresszió lép fel, romlik a memória, nőhet a testsúly, energiaszegénység, fiatal korban kreténizmus léphet fel, várandós anyáknál a magzat elhalása, spontán abortusz, magzatfejlődési rendellenességek jelentkeznek, továbbá a  szívritmus, a pulzus is lelassulhat. Általános tünet a golyva, a pajzsmirigy megnagyobbodása.

Túladagolás a Jód ásványi anyag kapcsán

A jód fokozott bevitele emelkedett pajzsmirigyműködést eredményez, toxikus tünetekkel együtt.