Cink – ásványi anyag

Fontos szerepe van az anyagcsere-folyamatokban, az enzimrendszerek működésében. Számos enzimnek a részét is képezi. Szükséges
a fehérjeszintézishez, a DNS előállításához. Fontos szerepe van a vér sav-bázis egyensúlyának fenntartásában. A szaporodási rendszer valamennyi szervének kifejlődéséhez elengedhetetlen. A prosztata normális működése csak elegendő cink jelenlétében lehetséges. Elősegíti az inzulin hormon képződését. Szabályozó szerepet tölt be az izmok összehúzódásában, és valószínűleg az agy normális működéséhez is szükség van rá.

A cink mintegy 2-3 grammnyi mennyiségben van jelen az emberi szervezetben, ezen belül is főleg a haj, a szem, és a férfi nemi szervek tartalmazzák. Ezeken kívül a máj, a vesék, az izmok, és a bőr tartalmaz belőle még számottevő mennyiséget. A legfontosabb szerepe azonban mégsem ez, hanem az, hogy az inzulin alkotórészeként a vércukorszint-szabályozásban vesz részt. Az inzulinon kívül mintegy hetvenféle enzimben van jelen.

Segít a prosztatapanaszok mérséklésében, a meddőség kezelésében. Gyorsítja a sebgyógyulást, javítja a szellemi frissességet, valamint ízérzékelési problémák esetén jótékony hatása lehet és eltünteti a körmökön megjelenő fehér foltokat is.

A normális mennyiségű férfi nemi hormon (tesztoszteron) és sperma termeléséhez ugyancsak szükség van cinkre. Ezért potenciazavarokban hasznos az adagolása (B6-vitaminnal együtt).

Szabálytalan menstruáció esetén a cinkpótlás javulást hozhat,
így elkerülhető a hormonkezelés.

Mihez szükséges a Cink ásványi anyag?

  • Inzulin termelése
  • Szénhidrát-, fehérje-, zsír-, nukleinsav anyagcsere
  • Növekedés
  • Nemi fejlődés
  • Szaporodás

Mennyi szükséges a Cink ásványi anyagból?

A cink felszívódása egyenes arányossággal függ az étrendben található mennyiségétől, illetve az étrend egyéb gátló anyagaitól, melyek hasonlóak, mint a vasnál leírtak (fitátok, rostok, oxalátok). Az állati eredetű cink jobban hasznosul, mint a növényi élelmiszereinkből bevitt.

Sportolóknak több cinkre van szükségük, mert a fokozott zsírsav-és vasanyagcsere az edzés és a verseny folyamán nagyobb cinkveszteséghez vezet.

A fokozott cinkbevitel rézhiányhoz vezethet, ezért ilyenkor a réz pótlásáról is gondoskodni szükséges.

Miben található meg a Cink ásványi anyag?

A cinket a legnagyobb mennyiségben a búzacsíra, tökmag, sörélesztő, tojás, mustár, marhafartő, bárányborda, sertésbélszín, osztriga, rák, tengeri halak tartalmazzák.

Amikor valaki cink étrend-kiegészítőt fogyaszt, annak A-vitaminból (vagy bétakarotinból) nagyobb mennyiségre van szüksége.

Napi szükséglet/adagolás
Életkor Szükséglet
(mikrogramm)
férfi
31-60 év 9 10
60 év felett 9 10
Szükséglet
(mikrogramm)
férfi
Nehéz fizikai munka 10
Stressz 12
Dohányzás 12
Alkohol fogyasztás 15
Menopauza 9

Hiányállapotok a Cink ásványi anyag kapcsán

Cink hiányában a gyerekeknél törpenövés, a herék elsorvadása jelentkezik, felnőtteknél elhúzódó sebgyógyulás, csökkent étvágy és ízérzés, letargia, hasmenés, bőrgyulladások, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása és érelmeszesedés jelentkezhetnek.