Vanádium – ásványi anyag

A vanádiumot sokáig mérgező elemként tartották számon, és bár megítélése azóta sokat változott, pontos szerepét mindmáig nem tisztázták az emberi szervezetben. A vanádium biológiai szerepéről először 1904-ben írtak, akkor növényeken végzett kísérletekben gombaölő hatását figyelték meg. Későbbi kutatásokban kimutatták, hogy egyes tengeri élőlények, elsősorban a zsákállatok (Ascidiacea fajok) igen jelentős mértékben dúsítják fel szervezetükben a vanádiumot. A bennük található vanadocita (vanádiumtartalmú) sejtek közel egy százalék vanádiumot is tartalmazhatnak, ami emberben már toxikus, mérgező koncentrációnak felel meg.

Nem kell azonban ilyen messze kitekinteni, hogy vanádiumfelhasználó szervezetre bukkanjunk: ugyancsak fontos vanádium-felhalmozó a légyölő galóca, amelyben a vanádium koncentrációja elérheti a 0,04 százalékot.

Nélkülözhetetlen nyomelem (a nikkellel és a szilíciummal együtt) néhány állatfaj számára, de egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy ez így van-e az ember esetében is. Legfontosabb hatása, hogy gátolja a koleszterin lerakódását az érfalakba. Inzulin-szerű hatást képes kifejteni, így csökken a szükséges inzulinmennyiség. Növeli a az úgynevezett glutation szintet, amely a szervezet egyes méregtelenítő mechanizmusában nélkülözhetetlen.

Mihez szükséges a Vanádium ásványi anyag?

  • Inzulinszerű hatása miatt a szénhidrátok anyagcseréjéhez
  • Méregtelenítő folyamatokhoz
  • Segít a szív és az érrendszer egészségének fenntartásában.

Mennyi szükséges a Vanádium ásványi anyagból?

Nincs meghatározva az emberi szervezet vanádiumszükséglete, de feltételezik, hogy a pontos érték valahol 10 és 30 mikrogramm között van naponta.

Miben található meg a Vanádium ásványi anyag?

A vanádium elég sok élelmiszerben, nyersanyagban megtalálható: halakban, borokban, gyümölcslevekben, olajos magvakban és gabonafélékben is sikerült viszonylag jelentős mennyiségben kimutatni.

Jó tudni a Vanádium ásványi anyagról

Külön vanádiumadagolásra többnyire nincs szükség, csak akkor, ha a táplálék vanádiumban szegény talajú vidékről származik.