Kalcium – ásványi anyag

Erős csontok és egészséges fogak csak megfelelő mennyiségű kalcium jelenlétében alakulhatnak ki, illetve maradhatnak meg. A kalcium segít a szervezetnek a szabályos szívműködésben, a mélyebb alvásban. Támogatja az idegrendszert, különösen az idegingerületek átadását. Részt vesz a vas felszívódásában. Hasznos lehet azoknak is, akik túlságosan érzékenyek a stresszre, fokozott hajlamuk van gyulladásra, egyes izomcsoportok görcsére. Mérsékli a légúti allergiás tünetek erősségét. Hasznos lehet hát- és derékfájásban szenvedőknek illetve azoknak a tizenéveseknek, akiknek “növekedési fájdalmaik” vannak.

A kalcium az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag, hiszen a csontok tömegéből 0,75-1,2 kg tiszta kalcium. A kalcium mintegy 99%-a található a csontokban és fogakban, ahol a foszfáttal együtt kalcium foszfát só formájában található, a fennmaradó része a sejtekben és a sejtek közötti térben szabadon van. A kalcium-foszfát kristályok adják a csontok és a fogak keménységét, amíg a szabadon maradó mintegy tíz grammnyi kalciumnak döntő fontossága van az izmok, az idegrendszer, a váralvadás ás néhány enzim működésében.

A felnőtt ember csontjaiban lévő kalcium 20%-a évente kiürül és újra pótlódik. A csontlebontás és a csontépülés folyamata felnőtt korban kiegyensúlyozott, ahogy azonban öregszünk, kevesebb csont képződik, miközben több bontódik le, így megkezdődik a csontritkulás.

Mihez szükséges a Kalcium ásványi anyag?

  • Csontok, fogak felépülése
  • Idegrendszer működése
  • Izmok összehúzódása
  • Enzimek működése
  • Véralvadás

Mennyi szükséges a Kalcium ásványi anyagból?

A kalcium felszívódása nem túl jó, átlagosan 20-40% között mozog, és sok tényező befolyásolja. Az elsők között van a szervezet D-vitamin ellátottsága, a táplálékban lévő fehérjemennyiség, a táplálék áthaladása a gyomor-bélrendszeren, és az elfogyasztott élelmiszerek különböző (például oxál-) savtartalma.

Az ásványi anyagok közül a kalcium és a vas hiányzik leginkább a nők étrendjéből. Ez sajnos többnyire csak utólag derül ki – főleg a szülés utáni időszakban és idősebb korban, az idő előtt jelentkező csontritkulásból.

Miben található meg a Kalcium ásványi anyag?

Az összetétel és a felszívódás szempontjából is tekintve a legjobb kalciumforrásaink a tej és a tejtermékek (pl. sajtok). Növényi eredetű élelmiszereinkből a kalcium rosszul szívódik fel, kivéve az olajos magvakat (dió, amerikai mogyoró, szezámmag, napraforgómag), melyek jelentős kalciumforrások. De jelentős kalciumforrásra lelhetünk a mák száraz bab, szójabab, zöldfőzelékek, szardínia, lazac tekintetében is.

A kalciumot magnéziummal együtt érdemes kiegészítőként szedni. E két elem aránya 2:1 legyen, de tudni kell azt is, hogy a D-vitamin nélkül a kalcium nem tud beépülni a csontokba és a fogakba. Legjobb a hasznosulása akkor, ha este, lefekvés előtt vesszük be a legnagyobb adagot belőle.

Napi szükséglet/adagolás
Életkor Szükséglet
(mikrogramm)
férfi
31-60 év 1000
60 év felett 1300
Szükséglet
(mikrogramm)
férfi
Nehéz fizikai munka 1000
Stressz 1000
Dohányzás 1000
Alkohol fogyasztás 1000
Menopauza 1500

Hiányállapotok a Kalcium ásványi anyag kapcsán

Kalcium hiányában gyermekeknél a fejlődés, és kifejezetten a csontok növekedésének zavara, mentális zavarok, az idegrendszer és az izmok fejlődésének problémái léphetnek fel. Felnőtteknél az izmok fokozott görcskészsége, a csontok törékennyé válása léphez fel. Hosszan tartó kalciumban és D-vitaminban szegény táplálkozás, valamint a nem megfelelő mennyiségű mozgás az arra érzékenyeknél könnyen az angolkór (rachitis), csontlágyulás (osteomalacia), csontritkulás (osteoporosis) kialakulásához vezet.

Túladagolás a Kalcium ásványi anyag kapcsán

Napi 2-3000 mg kalcium bevitele elősegíti a székrekedést, csökkenti a vas és a cink felszívódását és vesekőképződéshez vezethet.