Nátrium – ásványi anyag

Az emberi szervezetben körülbelül 80-100 gramm nátrium található meg, bár fordított arányban, mint a kalcium és a foszfor esetén, hiszen nagyobb része oldott állapotban van, kisebb részét pedig a csontok, kötőszövetek raktározzák. A nátrium – szorosan összefüggve a káliummal – az úgynevezett ozmotikus nyomás fenntartásában fontos szerepet játszik. Ugyanilyen elengedhetetlen az idegrendszeri ingerületek átvitelénél is.

Mihez szükséges a Nátrium ásványi anyag?

  • Sav-bázis egyensúly
  • Idegrendszeri ingerületek átvitele
  • Izomműködés
  • Szénhidrát- és fehérje anyagcsere
  • Folyadékháztartás szabályozása

Mennyi szükséges a Nátrium ásványi anyagból?

A nátriumszükségletet illetően nincs egységes álláspont. Vannak, akik szerint nem is szükséges kívülről tudatosan bevinnünk, mert élelmiszereink elegendő mennyiséget tartalmaznak, mások napi fél grammot javasolnak, ismét mások napi két grammot. Való igaz, hogy ezt a szükségletet inkább többszörösen felülmúljuk: napi öt-tizenöt (!) gramm nátriumot fogyasztunk, főleg konyhasó formájában. Ennek egy része a sózással kerül az ételeinkhez, nagyobb részét viszont az élelmiszeripar “adja”, hiszen nagy mennyiségű sót használnak fel az élelmiszergyártásnál. Tehát a nátrium bevitelére nem kell odafigyelni.

Miben található meg a Nátrium ásványi anyag?

A nátrium minden élelmiszerünkben megtalálható. Egyesekben már természetesen is, másokhoz az élelmiszeripar adagol további mennyiséget.

Napi szükséglet/adagolás
Életkor Szükséglet
(mikrogramm)
férfi
31-60 év 2000
60 év felett 2000
Szükséglet
(mikrogramm)
férfi
Nehéz fizikai munka 2500
Stressz 2000
Dohányzás 2000
Alkohol fogyasztás 2000
Menopauza 2000

Hiányállapotok a Nátrium ásványi anyag kapcsán

Mai táplálkozásunk mellet hiányállapota nem alakulhat ki.

Túladagolás a Nátrium ásványi anyag kapcsán

A nátrium túladagolása (a fokozott sófogyasztás) az arra érzékenyeknél (sokan vannak) a vérnyomás emelkedését, magas vérnyomás betegséget idézhet elő.