Foszfor – ásványi anyag

Elemi állapotban nem fordul elő a szervezetben, vegyületként azonban minden sejtben megtalálható, gyakorlatilag valamennyi biokémiai folyamatban szerepet játszik. A csontok és a fogak normális szerkezetéhez elengedhetetlen. Lényeges a szív- és a veseműködés szabályozásában. Emellett szükség van rá az idegingerületek továbbításában is.

A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben: felnőtt emberben 700-800 gramm található belőle. Ennek legnagyobb része, 80-85%-a a csontokban beépülve szerves foszforsó formájában található, míg a fennmaradó rész a kalciumhoz hasonlóan vesz részt a szervezet működésében. Kis mennyiségben van jelen, de fontos szerepet tölt be a szervezet folyadéktereiben a kémhatás szabályozásában. Kevesen ismerik azt a tényt is, hogy szervezetünk a tartalékenergia egy részét foszforvegyületek formájában raktározza.

A foszfor szükséges továbbá a növekedéshez és a gyógyuláshoz, az energiatermeléshez. Mérsékli az ízületi gyulladást kísérő fájdalmat. Szükség van rá a fogak és a fogíny egészségéhez.

Mihez szükséges a Foszfor ásványi anyag?

  • Csontok, fogak felépülése
  • Idegrendszer működése
  • Fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcsere
  • Fehérjeszintézis
  • Enzimek működése

Mennyi szükséges a Foszfor ásványi anyagból?

A kalcium felszívódása közepes, átlagosan 50-70% között mozog, azonban kevés foszfor bevitelekor ez az arány elérheti a 90%-ot is. Szintén nagyon sok tényező befolyásolja felszívódását károsan, leginkább a vas, a magnézium és az alumínium gyakorol rá rossz hatást. A kalciumhoz viszonyítva körülbelül ugyanannyit kellene bevinni belőle, de csecsemőkorban és kisgyermekkorban a kalciumnak sokkal többnek kell lennie (ha egy ilyen korú gyermeket csak tehéntejjel táplálunk, súlyos izomgörcsökkel járó állapot lép fel nála).

D-vitamin és kalcium hiányában a foszfor nem képes kifejteni kedvező hatását és foszfor nélkül a niacin (B3 vitamin) sem szívódik fel.

Miben található meg a Foszfor ásványi anyag?

A foszfor szinte minden élelmiszerben megtalálható, kisebb-nagyobb mennyiségben. Hiányállapotával nem is igazán kell számolni, mert az élelmiszeripar – elsősorban savanyító adalékanyagként – egyre több foszfort használ fel, általában foszforsavként.

Napi szükséglet/adagolás
Életkor Szükséglet
(mikrogramm)
férfi
31-60 év 620
60 év felett 775
Szükséglet
(mikrogramm)
férfi
Nehéz fizikai munka 775
Stressz 800
Dohányzás 620
Alkohol fogyasztás 620
Menopauza 620

Hiányállapotok a Foszfor ásványi anyag kapcsán

Mai táplálkozásunk mellet hiányállapota nem alakulhat ki, legfeljebb tartós savmegkötő terápia kapcsán. Hiánya esetén nő a kalcium-kiválasztás, a csontfejlődés zavara, angolkór, gennyesedés (pyorrhoea) alakulhat ki.

Túladagolás a Foszfor ásványi anyag kapcsán

A foszfor mérgező elem, túladagolásakor a standard mérgezési tünetek jelentkeznek. Ha valaki túl sok foszfort juttat be a szervezetébe, felborítja az ásványi anyagok egyensúlyát, emiatt csökken a csontok és a fogak kalciumtartalma. Az átlagos étrend túl sok foszfort tartalmaz. A legfőbb kalciumrablók a foszforban dús kólafélék, ezért aki rendszeresen sok kólát iszik, szinte biztosan tönkreteszi a csontrendszerét.