Vitaminszükséglet

Ha bekapcsoljuk a tévét vagy a rádiót, esetleg fellapozunk egy magazint, máris dőlnek ránk a különböző információk, mikor mennyi vitamint kell fogyasztani, hogy kell összeállítani az étrendünket, hogy egészségesek legyünk. A gond csak annyi, hogy ahány csatorna, annyi megoldást kínál, és persze mindenki azt állítja magáról, hogy az ő módszere az igazi.

Egyesek szerint a C-, mások szerint a D-vitamin fogyasztására kell ügyelni, és ezeket pótolni az étrendünkben, de nem mindegy az sem, hány évesek vagyunk. Mi az igazság ezek körül?

Az egészséges fejlődésért

A gyermek kiegyensúlyozott fejlődéséhez nélkülözhetetlenek a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. Ha tartósan a szükségesnél kevesebbhez jut hozzá a fejlődő szervezet, hiányállapot alakulhat ki, különböző tünetekkel: fáradékonyság, levertség, rossz közérzet, kimerültség, étvágytalanság, csökkent fizikai és szellemi teljesítmény, az ellenállóképesség csökkenése miatti gyakoribb megbetegedések.
A fejlődésben lévő szervezetnek leginkább a test fehérjéinek és csontjainak felépítéséhez nélkülözhetetlen vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. Kiemelt szerepet kap itt a kalcium és a D-vitamin, amely a csontokba beépülve biztosítja azok növekedését és szilárdságát. Nem szabad megfeledkezni a vasról sem, amely a mozgáshoz, tanuláshoz szükséges oxigén szállítását végzi a vérben, no és a magnéziumról, amely a megfelelő idegrendszeri működéshez szükséges. Ezekből a tápanyagokból a felnőttek szükségletéhez viszonyítva sokkal többre van szüksége a kisgyermekeknek, ezért a megfelelő, egészséges táplálkozás mellett ajánlott lehet speciális, külön az ő igényeikhez kifejlesztett komplex vitaminkészítmény alkalmazása is. A felnőtteknek ajánlott tabletták sem összetételük, sem formájuk miatt nem felelnek meg nekik, hiszen sokszor akkora tablettát még lenyelni is képtelenek. Sokkal jobban jár, ha olyan készítményt választ, amely több, a gyermekek által kedvelt ízben is kapható, és elszopogatható vagy elrágcsálható.

Kiegyensúlyozott élet idősen is

Idősebb korban a szervezet felépítő folyamatai lezárultak, helyüket a lebontók veszik át. Minél gyorsabb ez a folyamat, annál rohamosabb az öregedés, tehát a helyes táplálkozás és vitaminpótlás feladata ennek lassítása vagy meggátlása. Az első problémát a táplálkozás megváltozása jelenti, idősebb korban az emberek többsége kevésbé nyitott az új, egészségesebb élelmiszerek irányába, és a tradicionális ízeket kedveli. A konyhatechnikában is inkább a régebben megszokott, egészségtelenebb elkészítési módok szerepelnek, amelyet csak tetéz a fogak romlása, esetleges műfogsor miatti rossz rágás. A nem megfelelő rágás miatt a gyomorba nagyobb darabokban jut az étel, amely azt nem képes megfelelően előkészíteni a bélrendszer számára. Emiatt sokkal kevesebb vitamin és ásványi anyag szabadul fel, mintha alaposan megrágták volna az ételt. Sok esetben sajnos a különböző emésztőnedvek kiválasztása is csökken, illetve az évek során károsodott bélnyálkahártya sem képes már annyi hasznos anyagot felszívni, mint régebben.

Antioxidánsokkal az évek ellen!

Az évek előrehaladtával – mint az ez előző bekezdésben is írtuk – az idősebb szervezetben a lebontó folyamatok kerülnek túlsúlyba. Ezek során olyan anyagok is keletkeznek, amely mérgezőek, károsíthatják a sejteket, úgynevezett oxido-redukciós folyamatokat indítva el bennük. Ilyenkor szabadgyököknek nevezett anyagok keletkeznek, amelyek rendkívül reakcióképesek, és az élő szöveteket roncsolják. Ez a folyamat látszik meg a száraz, ráncosodó bőrön, de ugyanez tumoros betegségekhez is vezethet.
A szabadgyököket az antioxidáns hatású anyagok képesek semlegesíteni. Ezekről manapság gyakran hallhatunk, ilyen például a C- és az E-vitamin, vagy éppen a szelén is. Ezek erősítik az immunrendszert, megakadályozzák a tumoros folyamatokat (például a béta-karotin és a likopin), és védik a bőrt az öregedéstől. Az idősebb korosztály tagjainak tehát az antioxidáns hatású vitaminok és ásványi anyagok bevitelére kell különösen ügyelni.
Bár nem antioxidáns, fontos beszélni egy másik tápanyagról is, ami különösen fontosság léphet elő idősebb korban. Ez az ízületi porcok felépítésében fontos szerepet betöltő glükozamin. Az idősebb korban óhatatlanul is megkopó ízületi porcok újraépítéséhez szükségünk van erre a tápanyagra, de előállítása már nem olyan gyors, mint amennyire szükség lenne. Klinikai vizsgálatok szerint a glükozamin rendszeres fogyasztása jótékony hatásúnak bizonyult ízületi betegségek esetén, többek között hatékonyan csökkentette a fájdalmakat is.

Van-e speciális multivitamin készítmény idősebbeknek is?

Igen, természetesen létezik kifejezetten az idősebb korosztály igényeinek figyelembevételével összeállított vitaminkészítmény is. Alkalmazása 50 év felettieknek ajánlott vitamin-, ásványi anyag– és nyomelempótlásra. Szedésével megelőzhetők az 50 éves életkor felett például a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a csökkent felszívódás, illetve a dohányzás és a rendszeres kávéfogyasztás következtében gyakran fellépő hiányállapotok és megszüntethetők a hiányra utaló panaszok (pl. kimerültség, étvágytalanság, gyengeség, fáradékonyság, tavaszi fáradtság).