Mérgek a mindennapjainkban

A huszadik század fantasztikus változásokat hozott mind a technológiában, mind az iparban. Egészségünk és kényelmünk fokozására a tudomány és a technika újra meg újra átformálta a természetet.

Mindeközben környezetünk és vele együtt a saját testünk olyasmivel került szembe, amelyhez fogható még nem fordult elő a történelem folyamán: számtalan új szintetikus vegyület és vegyszer kerül nap, mint nap bevezetésre, melyek emberre és az egészségre gyakorolt káros hatása csak ritkán ismert.

Az alábbiakban felsoroltuk a legáltalánosabb méreganyagokat, azonban a kategóriák, illetve azok tartalma koránt sem teljesek, hiszen ezen kívül további sok más úton-módon és változatban kerülhetnek méreganyagok a szervezetünkbe! Azonban a figyelmes olvasó már az itt felsoroltakat is épp elégnek és felháborítónak tarthatja, ahhoz, hogy ne akarna sürgősen tenni ellenük!

Élelmiszer szennyezettség

Az élelmiszer adalékok, azaz az élelmiszereinkbe szándékosan bejuttatott vegyi anyagok a hírhedt “E” betűkkel és a hozzájuk tartozó számmal jelölt szerek, mint az ízfokozók, színfokozók, aromák, emulgeáló szerek, antioxidánsok, állományjavítók, sűrítőanyagok, édesítők, tartósítószerek, stb. Java részük (nem mindegyikük) köztudottan káros, azaz rákkeltők és allergiákat okoznak, vagy épp az emésztőrendszerünket kezdik ki.

Az élelmiszeripar jelenleg több mint 1000-féle úgynevezett “E” betűs adalékanyagot használ. A magyar fogyasztóvédők felmérése alapján ezekből mi évente kb. 3kg-ot fogyasztunk el, és akárhogy is nézzük, ezek az anyagok mégiscsak a vegyipar termékei!

Élelmiszereinkbe “akaratlanul” is bekerülnek vegyi anyagok:

találkozhatunk akár a fehér, akár a vöröshúsokban le nem bomlott gyógyszermaradványokkal (pl. antibiotikumokkal ) és növekedésfokozó hormonokkal, melyeket az állatoknak a takarmányozásuk során adagolnak. Ezek a szerek káros hatással vannak az emberi szervezetre, allergiát vagy hormonális elváltozásokat okoznak!

A tengeri halak és a tenger gyümölcsei a tengerek szennyezettségének köszönhetően gyakran tartalmaznak rákkeltő dioxinokat, PCB-ket és nehézfémeket, például higanyt, arzént, kadmiumot vagy ólmot melyek, daganatos megbetegedéseket és sterilitást váltanak ki.

Az elmúlt évtizedekben a gépjárművekből származó ólom beszennyezte földjeinket is, amelyek a mai napig kimutathatók a talajból, és amelyeket a termesztett növények szintén könnyen felszívnak.

A mai zöldség és gyümölcs állomány már csordultig tele van az igen mérgező növényvédő szerekkel, műtrágyákkal és rovarirtókkal, legyen az primőr zöldség, saláta, déli gyümölcs vagy akár hazai szőlő, barack és eper.

Magyarországon közel 400 növény védőszer engedélyezett a növénytermesztésben, melyek 50%-át azonnal be kellene tiltani!

Ipari, háztartási és kereskedelmi vegyi anyagok

Talán ebbe a kategóriába tartozik a létező legtöbb méreg- és vegyszerféleség és szinte lehetetlen teljes képet adni erről a területről. Közvetlenül kétféleképpen lehetünk kitéve mérgező hatásuknak:

Az egyik esetben az előállítási folyamatok melléktermékei gyanánt, hiszen például a műanyag,- vagy gumigyártáskor, műtrágyagyártáskor, a kőolajszármazékok, parfümök, kozmetikumok és gyógyszerek előállításakor, vagy például a tisztító,- mosó,- oldószerek, festékek, hígítók ill. elektromos berendezések, fémek, azbeszttermékek és radioaktív anyagok gyártásakor nagy mennyiségű ipari melléktermék képződik, amelyek kikerülve a környezetbe a belélegzett levegőn keresztül és/vagy az ivóvízzel könnyen eljutnak hozzánk.

Vízszennyezettség

Több millió tonna hulladékot (olajat, háztartási hulladékokat, az ipari üzemekből származó vegyi szennyező anyagokat, mosószer és növényvédő szer maradványokat és gyógyszereket) öntünk a patakokba, folyókba és a tavainkba.

Erős aggodalomra ad okot, hogy városaink ivóvizéből is kimutatták ezeket a vegyi anyagokat.

Légszennyezettség

Nagyvárosok lakói között ma már a megbetegedések egy részét a levegő rossz minősége okozza. A magyarországi statisztikák szerint minden 17. haláleset és minden 24. rokkantság a légszennyezés következménye.

Parfümök, illatanyagok

Mostanában egyre elterjedtebbé vált, hogy a termékek többsége hozzáadott illatanyagokkal jelenjen meg. A ruháktól kezdve, a tisztító-és mosószereken keresztül, egészen a gyerekjátékokig a mesterséges illatanyagok mindenütt jelen vannak.

Ezek az illatanyagokként feltüntetett adalékok VEGYSZEREK és MÉRGEZŐK! Ettől függetlenül mégis rengeteg helyen vannak jelen, ott lebegnek mindenütt a hipermarketekben és bevásárló központokban, ahol mi nemcsak rendszeresen belélegezzük őket, hanem beivódva az élelmiszerekbe és az elkészített ételekbe, el is fogyasztjuk őket.

Kozmetikumok, tisztálkodó szerek

Csaknem az összes fürdőszobai tisztálkodó-és tisztítószert kivághatnánk a kukába, hisz a kozmetikai termékek, mint a samponok, tusfürdők, krémek, fogkrémek, borotvahabok, hajlakkok, hajfestékek, hónalj stiftek, make-upok stb. szinte 100%-ban mesterséges vegyi anyagok, és szinte mindegyikük tartalmaz parfümöt, baktériumölő hatóanyagot, oldószert, kozmetikai tartósítószert és így tovább.

Sugárzás

Életünk során napi szinten hat ránk valamilyen fajta káros sugárzás. A sugárzás egy elég alattomos dolog, nem látjuk, nem halljuk, nem érezzük, ennek ellenére mégis mindent átjár. Több fajtája is létezik, de java részük kifejezetten negatívan hat az élő organizmusokra!

Így a bennünket ért radioaktív szennyeződések vagy a röntgensugarak hatásai nem múlnak el nyomtalanul, és a lebomlásuk is csak hosszú idő után, akár évtizedek múlva történik meg, miközben halmozódva egyre nagyobb pusztítást végeznek szervezetünkben.

Gyógyszerek

Az átlag magyar ember telis tele van a gyógyszerek maradványaival és ilyen-olyan mértékben folyamatosan szenved a káros mellékhatásaiktól.

Csecsemőkortól kezdve folyamatosan pumpálják belénk a különböző pirulákat és cseppfolyós orvosságokat.

Sokszor a legártalmatlanabb problémák kezelésére is azonnal ezekhez a szerekhez nyúlunk, melyek sok esetben több kárt okoznak, mint hasznot.