Tévhitek a vitaminokról

A C-vitamin túlzott bevitele vesekövet okoz.

1996 júniusában egy közlemény jelenti, hogy 45.251 férfi közreműködésével végzett kísérletben 6 éven át 1.500 vagy ennél is több mg C-vitamint kaptak naponta (ez veszélyesen soknak számít a gyógyszeripar által kitalált RDA-hoz képest). Életkoruk 40-75 év között volt, mivel ebben a korban a leggyakoribb a vesekőképződés.

A felmérés nem támasztotta alá azt, hogy a C-vitamin növeli a vesekőképződés esélyét, azaz nyugodtan kijelenthetjük, hogy a “nagy” adagban bevitt C-vitamin nem növeli a vesekőképződés kockázatát. (Joggal felmerül a kérdés, hogy az 1.500 mg akkor miért is veszélyesen sok? És miért hallgatnak arról, hogy 8.000 mg C-vitamin-t fogyasztott naponta annak felfedezője, Szent György Albert?)

A zsírban oldódó vitaminok felhalmozódva a szervezetben mérgezést okoznak.

Hirtelen 4 tanulmány is azt mutatja, hogy ez nem igaz.

  1. Az E-vitamin javasolt napi adagja (RDA) 10 NE (nemzetközi egység). Egy tanulmányban a vizsgáltaknak hosszú ideig 2.000 NE-t adtak (ez 200-szorosan a javasolt adagnak). A tudósok biztonságosnak találták eme adagot!
  2. 1996 márciusában egy másik tanulmány azt mutatta, hogy 400-800 NE E-vitamin – egy évig kapták – gyógyító hatással volt a koszorúér-betegségben szenvedőkre.
  3. Egy harmadik szerint, nagy adag E-vitamin jót tett az idősek memóriazavarának, tanulási képességet javítja.
  4. A hunza népcsoport természetes táplálékukkal napi 75-100.000 NE A-vitamint juttatnak be a szervezetükbe. Az RDA A-vitaminból 5.000 NE. Ahelyett, hogy mérgezettek lennének, nagyon sokáig élnek. Nem ismerik a rákot és a nálunk többi “szokványos” betegséget.

A B-vitaminok hízlalnak.

Ha nem szedünk más vitaminokat is mellé, felboríthatják az anyagcserénket, és így valóban hizlalhatnak. De nem a B-vitaminok, hanem a felborult anyagcsere, és a többi vitamin hiánya és az emiatt megnövekedett étvágy okozza ezt. Amennyiben a többi vitaminnal együtt, arányosan visszük be a B-vitaminokat is, akkor azok nem fogják felborítani az anyagcserét, és nem növekszik meg a testsúly, sőt az egyénileg optimális testsúly elérését segítik!

Érdekességek

“Gyilkos” vitaminok? Szó sincs róla!

A világsajtóban (tekintélyes orvosi folyóiratokban) olyan cikkek jelentek meg, melyek szerint többféle vitamin is árt az egészségnek. Ezután elemzők a tanulmányt ízekre szedték, cáfolták, de erről a világlapok már hallgattak.

Néhány a szalagcímekből:

  • A vitaminok megrövidítik az életet (BBC News)
  • A vitaminok veszélyesek az egészségre? (Le Soir)
  • A táplálék-kiegészítők 5%-al növelik a halálozási arányt (The Times)

Független kutatók bebizonyították, hogy a tanulmány elemzése átgondolatlan, tudománytalan, statisztikai módszerei helytelenek, és így megalapozatlanok a következtetései.

Az igazat a gyógyszergyárakról

A gyógyszergyártás a második legjobban jövedelmező iparágává nőtte ki magát. A gyógyszerek ára csak nő, legtöbbjük mégsem jobbak az elődeiknél. “Arra, hogy a már ismert hatóanyagok molekuláit hogyan lehet “átkozmetikázni” és újként eladni, bevált, a szakmán belül jól ismert módszerek léteznek – mondja egy Magyarországon is jelen lévő gyógyszercég vezetője. A “miértre” sem nehéz megtalálni a választ: a gyártók 90 százaléka tőzsdei vállalat, amelyektől részvényeseik a piaci érték folyamatos növelését várják el. Márpedig a profitot a szabadalommal védett, új hatóanyagok hozzák. Egy igazi sztártermék a gyártójának akár nyolcmilliárd dolláros – csaknem 1800 milliárd forintos – bevételt hozhat évente, amelynek becslések szerint legalább 30 százaléka tiszta nyereség. A gyógyszerbiznisz létalapja tehát minél több új, lehetőleg drágább termék piaci bevezetése. Becslések szerint egy-egy sztártermék maximum nyolc évig ontja a pénzt a gyárnak – ez idő alatt kell kipréselni belőle mindent, amit csak lehet. A verseny óriási, a szabadalmi jog lejártával azonnal feltűnnek a hasonló hatóanyagot tartalmazó “másolatok”, az úgynevezett generikus készítmények, amelyek az árat és az eredeti termék forgalmát is szinte pillanatok alatt a töredékére szorítják le.”

A modern gyógyszerészetről

“Senki nem érdekelt abban, hogy egészséges legyél, csak Te. Nincs cég, nincs orvos, nincs kormány, aki azon dolgozna, hogy Te ne legyél beteg. Sőt, azzal, hogy téged betegen tudnak tartani, egy könnyen kontrollálható tömeggé alacsonyítanak le. Ezt a tömeget aztán lehet ijesztgetni gyógyszerár emelésekkel, vizitdíjakkal, ágyszám csökkentésekkel, rozsdás mentőautókkal, olvasni nem tudó műtőasszisztensekkel és mindennel, amit az elmúlt héten olvastam az egészségügyről. Csupán a teljesen egészséges, tanult és kritikusan gondolkodó emberek, akik 100%-ig gyógyszermentesek, feldolgozott élelmiszer mentesek és nem utolsó sorban TV mentesek képesek kibújni ez alól a kontroll alól.”

Légy és maradj továbbra is egészséges! Mozogj, tornázz a friss levegőn! Használj természetes alapanyagú kozmetikumokat és ne mérgezd a tested!

Kockázatok és mellékhatások

Az Aleve nálunk is forgalmazott, abszolút biztonságosnak tekintett, ezért vény nélkül is kapható fájdalomcsillapító, vegyületnevén naproxen.

Egy hároméves vizsgálat során kiderült, hogy az Aleve 50%-al növelte meg az infarktus kockázatát a résztvevők körében. Dr. Mark Fendrick Michigan egyetem belgyógyász professzora szerint az összes nem szteroid gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító, mint a Magyarországon forgalomban levő Aleve, Naproxen, Naprosyn, Advil, Nuroffen, Algoflex, Voltaren, Cataflam és Diclofenac mind rendelkezik kardiovaszkuláris kockázatokkal, nem beszélve a gyomor és bélrendszeri mellékhatásokkal.

Miközben Amerika lakosságát bombázzák a figyelmeztető-elemző írások, nálunk a tv-reklámban Barátnő még mindig megköszöni Mártikának az Aleve-ajánlást, mely visszaadta neki a mozgás örömét, majd beleveti magát a habokba. Talán hamarosan kap majd egy újabb levelet, amely ezúttal sürgősen lebeszéli az Aleve szedéséről. Reméljük, akkor még él Barátnő és el tudja olvasni Mártika levelét.”

Fantomszerzők fantomcikkei

Egy nagy vizsgálatból pár éve az derült ki, hogy a neves orvostudományi lapokban megjelent vizsgálatok és összefoglalók 16%-a hamisítvány, magyarán gyógyszercégek által rendelt, névtelen szerzők által írott, tudományos publikációnak álcázott reklámanyagok, amelyekhez esetenként 1000-5000 dollárért neves tudósok nevét vásárolták meg. Ez a tudományos közlemények megítélhetőségét teljesen elbizonytalanítja, ugyanis ezek az írások oly tökéletes hamisítványok, hogy a szigorú lektori ellenőrzéseken is átcsúsznak. Innentől viszont nem lehet tudni, a megjelent szakcikkek között mi az igaz és mi a hamis. Egy epilepszia elleni, csak kiegészítő kezelésre engedélyezett gyógyszert a cég szeretett volna további betegségekben ajánlani, melyekben hatása nem volt bizonyított. A törvények szerint egy orvos saját szakállára egy gyógyszert alkalmazhatja bármilyen betegségben. A cég tehát kutatások helyett az orvosokat akarta meggyőzni, ezért egy reklámcéggel íratott 20 olyan tanulmányt, amely egytől-egyig hamisítvány volt, de szaklapokban megjelent. Ennek hatására a szert forgalmának 90%-át olyan betegségekben felírt receptek adták ki, melyekben nem volt bizonyított a szer hatása. Míg a szer 1995-ös forgalma 97.5 millió dollár volt, 2003-ban már 2.7 milliárd! A szer hatására 160 ember öngyilkos lett, 2000-en pedig öngyilkossági kísérletet követtek el. Az ügyet 430 milliós kiegyezéses eljárással zárta le a bostoni ügyészség.”

Most aztán fájhat a fejünk

Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. De ezt a döntést már régen megbánták! A metamizole-t 1920-ban szabadalmaztatták, szabadalmi védettsége tehát ma már nincs, az gyártja, aki akarja, vagyis a metamizole NEM ÜZLET. A visszaminősítés ezért nem sürgős senkinek.

Paracetamol másnéven acetaminophen (Coldrex, Panadol, Rubophen, Grippostad, Efferalgan,, Mexalen, Ben-U-Ron, Paracetamol, Paramax, Béres Febrilin, Neocitran, Vicetamol, Rhinoval, Miralgin, Saridon). Miért is e felsorolás? Az ok: náthára, influenzára, fejfájásra, ízületi fájdalmakra, izomfájdalmakra, stb. ezt ajánlják, ezek az un. “modern” készítmények. A nagyszámú paracetamol-tartalmú szabad-forgalmú gyógyszer veszélye az, hogy a különféle tünetekre szedett azonos hatóanyagú paracetamol készítmények könnyen vezetnek túladagoláshoz.

Ha összevetjük az adatokat, miszerint egymillió emberből 0.2-2 ember hal meg metamizole szedés következtében, míg paracetamol szedés következtében 10, akkor azt mondhatjuk, hogy a paracetamol ötször-ötvenszer veszélyesebb szer, mint az Algopyrin vagy a Quarelin.”

Mik a vitaminok?

Életünk fenntartása érdekében vitaminokra van szükségünk, vagy természetes élelmiszerekbe vagy kiegészítő-anyagok formájában.

Egyszerűen fogalmazva: a vitaminok az élethez szükséges szerves vegyületek. A vitaminok nélkülözhetetlenek szervezetünk normális működéséhez, és – kevés kivételtől eltekintve – a szervezet nem képes előállítani őket. Nélkülözhetetlenek a növekedésünkhöz, a vitalitásunkhoz, illetve általános jólétünkhöz, és a természetes élelmiszerekben igen kis mennyiségben fordulnak elő.

Ne feledd, hogy ezek a kiegészítő anyagok, amelyek tabletták, kapszulák, folyadékok, porok vagy injekciók alakjában kaphatók, szintén élelmiszerekből származnak, és hacsak nem szintetikusan állították elő őket, növényi vagy állati eredetűek.

Honnan származnak a vitaminok?

A legtöbb vitamint alapvető természetes anyagokból vonják ki.

Mivel a vitaminok az élelmiszerekben található természetes anyagok, azok a kiegészítők, amelyeket Te kapszulák, tabletták, porok vagy folyadékok formájában beszedsz, ugyancsak az élelmiszerekből származnak. Bár sok vitamint szintetizálni lehet, a legtöbbjét mégis természetes anyagokból állítják elő.

Például: az A-vitamin rendszerint a halmáj-olajból származik. A B-vitamin-komplexet élesztőből vagy májból nyerik. A C-vitamin leginkább a csipkebogyóból vonható ki. Az E-vitamint általában szójából, búzacsírából vagy kukoricából állítják elő.

Olajok, illetve szilárd vagy vízoldékony formák

A zsíroldékony vitaminok amilyenek az A-, D-, E- és K-vitamin, “száraz” vagy vízoldékony formában is kaphatók, és így azoknak tanácsos adni, akiknek a gyomra felfordul az olajtól, akik pattanásos vagy zsíros bőrűek, valamint akik az étrendjükből a zsírok nagy észét kiiktatták. (A zsíroldékony vitaminok megfelelő felszívódásához a táplálékban zsírra van szükség. Aki zsírszegény diétát tart, és A-, D-, E- vagy K-vitamint szed, javaslom, hogy azt száraz formában tegye.)

A kelátképzés, és amit az jelent

A kelátképzés az a folyamat, ami során az ásványi anyagok emészthetővé válnak. A közönséges ásványi kiegészítők mit a csontliszt és a dolomit, gyakran nem kelátformában vannak. Ahhoz, hogy a szervezet felhasználhassa őket az emésztés során, keláttá kel alakulniuk. Sok emberben ez a természetes kelátképzés nem eléggé hatékonyan megy végbe, és ezért a beszedett ásványi kiegészítőknek alig van hasznuk.

Ha meggondolod, hogy a szervezet nem használ fel mindent, ami a táplálékkal bekerül, hogy legtöbbünk nem emészti meg hatékonyan a táplálékot, hogy a szervezetbe kerülő szervetlen vasnak csak a 2-10%-a szívódik fel ténylegesen, és ennek a kis mennyiségnek is kiürül a fele, akkor biztosan megérted, hogy mennyire fontosak a kelát formába átalakított ásványi anyagok. Az aminosavakkal kelátokat alkotott ásványi kiegészítők 3-10-szer jobban felszívódnak, mint a nem kelát formában levők, és ez igazán megér egy kis járulékos költséget.

A késleltetés

A vitaminok gyártásában nagy lépést jelentett a késleltetett, vagy nyújtott hatású, vagy retard készítmények bevezetése. Ezekben a preparátumokban a vitaminokat úgynevezett mikropelletekbe zárják, majd egy olyan különleges hordozóanyagba keverik, amely 6-20 órás lassú kioldódásukat és felszívódásukat teszi lehetővé. A legtöbb vitamin vízben oldódik, és mint ilyen a szervezetben nem tárolható. Késleltetés nélkül gyorsan felszívódik a véráramba, és akármilyen nagy volt is az adag, 2-3 órán belül a vizelettel kiürül a szervezettből.

A késleltetett vagy nyújtott készítmények optimális hatékonyságot, minimális kiürülési veszteséget és éjjel-nappal állandó megbízható vérszintet garantálnak.