Amit biztosan tudunk a vitaminokról

A felsorolt ellentmondások miatt az alábbiakban összefoglaljuk a mesterséges vitaminkészítményekkel kapcsolatos, bizonyított tényeket.

– A vitaminok és ásványi anyagok különböző kémiai formában fordulhatnak elő. Sok étrend-kiegészítő az olcsóbban előállítható, ugyanakkor a szervezet számára kevésbé hasznosítható formát tartalmazza.

– Ezzel szemben a természetes formában, táplálékkal elfogyasztott vitaminok felszívódási képessége nagyobb, jobban hasznosulnak, mint a laboratóriumban készített változatok. Az ételek a vitaminok mellett más értékes anyagokat (például rostokat, ásványi anyagokat) is tartalmaznak. Ezek szintén hozzájárulnak szervezetünk egészséges működéséhez. A zöldségek, gyümölcsök tehát nem pusztán vitamintartalmuk miatt, hanem sokkal inkább összes alkotóelemük finom összhangja és egyensúlya segítségével hatnak előnyösen a szervezetben.

– A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet képes elraktározni, egyesekből pedig kisebb mennyiséget maga is előállít. Nehéz viszont megállapítani a szervezet aktuálisan szükséges vitaminszintjét. Ezért ezek bevitelével vigyázni kell: előfordulhat kellemetlen tüneteket vagy komolyabb betegséget is okozó túladagolás.

– Más a helyzet a vízoldékony vitaminokkal: mivel ezeket a szervezet nem tárolja, a fel nem használt felesleg még aznap ki is ürül. Ezért végül, de nem utolsó sorban megfontolandó az anyagi érv is: míg a mesterséges készítmények vitamintartalmának egy jelentős része a WC-ben végzi, az ezekre fordított pénzt zöldségre és gyümölcsre is költhettük volna.

Konklúzió

Összefoglalásként elmondható, hogy vannak olyan speciális állapotok, amikor bizonyítottan szükség van vitaminpótlásra. Ilyenkor mindig az orvossal vagy dietetikussal egyeztetett készítményt és adagot kell szedni.

Egészséges felnőttek esetében azonban még hiányoznak a tudományos bizonyítékok az étrend-kiegészítők tényleges hatásairól. Ez nem jelenti azt, hogy időszakosan, szigorúan az előírt mennyiségben a jó minőségű vitaminkészítmények szedése káros lenne. Jelen cikk írója azonban úgy véli, hogy mivel a vitaminkészítmények pozitív hatásáról nincs kellő tudományos bizonyíték, ugyanakkor felmerült a káros hatások lehetősége is, talán jobb tartózkodni ezek rendszeres és túlzott fogyasztásától.

Szögezzük le: a vitamintartalmú étrend-kiegészítők amúgy sem felelnek meg minden elvárásnak, amit az átlagember velük szemben támaszt. A hosszú, egészséges életet csak egészséges életmóddal lehet elősegíteni, és semmilyen “csodaszer” nem spórolja meg nekünk az egészséges táplálkozásba (és testmozgásba) fektetendő energiát.

A vitaminvizsgálatok ellentmondásaival szemben az egészséges táplálkozási szokásokat vizsgáló tanulmányok véleménye teljesen egybehangzó. A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend biztosan csak hasznunkra válhat. Ráadásul nem is kell “teljesíthetetlen” mennyiségekre gondolni. A példa kedvéért álljon itt néhány példa: A-vitaminból 10 dkg paradicsom vagy 2 db tojás, E-vitaminból 5 dkg dióbél, K-vitaminból 40 dkg zöldbab, B1- és B12-vitaminból 20 deka sertéshús, B2-vitaminból 7 dkg sertésmáj, B6-vitaminból 20 dkg tőkehalfilé, folsavból 25 dkg cékla, C-vitaminból 25 dkg málna fedezi a napi szükségletet.

Az ÁNTSZ állásfoglalása szerint az összes szükséges vitamin megszerezhető a természetes táplálkozással, feltéve, hogy változatos, helyesen összeállított és elegendő táplálékot vesz magához az ember. Ez azt jelenti, hogy naponta kell fogyasztani zöldséget, gyümölcsöt, gabonaféléket, tej és tejtermékeket, sovány húsfélét, hetente többször rizst vagy burgonyát, tojást, olajos magvakat, száraz hüvelyeseket, halat és körülbelül kéthetente belsőségekből készült ételeket.

Az Európai Unió Táplálkozási Tanácsa (EUFIC) szerint táplálkozási, szociális, kulturális és esztétikai okok vezethetnek hiányos vitaminfelvételhez. Az étrend-kiegészítők a szükséges tápanyagok hiányos felvételének kompenzálására szolgálnak speciális esetekben, egyes személyek vagy szűk társadalmi csoportok számára. Az étrend-kiegészítők élelmiszerek, így a termékek jelölése és hirdetése nem állíthatja vagy sugallhatja, hogy az étrend-kiegészítő betegségek megelőzésére és kezelésére alkalmas, továbbá hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrend nem alkalmas a testnek a szükséges tápanyagokkal való ellátására. David Byrne, egészségügyi és fogyasztóvédelmi uniós biztos szerint is a változatos étrend a legegészségesebb megoldás.