B10-vitamin (PABA)

A PABS-ról régebben azt tartották, hogy a B-vitaminok közé tartozik. Ma már tudjuk, hogy közvetlenül nem életfontosságú tápanyag, de bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) számára nélkülözhetetlen. Ezek a baktériumok hozzátartoznak a szervezet úgynevezett normál flórájához, sőt, mint fentebb említettük, hasznot is hajtanak, pl. vitaminokat termelnek és visszaszorítják a kórokozó baktériumokat. A PABS e jótékony baktériumokon keresztül hat előnyösen a szervezetre.

B10-vitamin (PABA)
B10-vitamin (PABA)

Egyesek azt kívánják, hogy a folsav és a PABS kombinációjának hatására őszülő hajuk visszanyerje eredeti színét. Állatkísérletekben ezt a hatást megfigyelték, így biztosan érdemes megkísérelni, ha valaki más hajszínt szeretne. A hét hat napján napi 1000mg-os nyújtott hatású PABS- készítményből áll a kezelés.

Ha szeretne egyenletesen lebarnulni, PABS-ot tartalmazó kenőcsöt alkalmazzon fényvédőként. Sok hollywoodi filmcsillagot ismerek, aki PABS-ot használ, hogy védekezzék ráncai ellen. A már meglévő ráncokat nem tünteti el, de néhány embernél biztosan késlelteti a kialakulásukat.

Mihez szükséges a B10-vitaminból?

  1. Antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként.
  2. Az emésztőrendszer mikoorganizmusainak tökéletes működéséhez.
  3. Közvetve csökkentheti az érelmeszesedés és a szívinfarktus veszélyét.

Miben található meg a B10-vitamin?

A PABS legjobb táplálkozási forrásai a gabonafélék.

Hiányállapotok a B10-vitamin kapcsán

Emberi szervezetben még nem mutatták ki hiányállapotát.

Mennyi szükséges a B10-vitaminból?

Napi ajánlott napi beviteli szint 50 mg, újabb kutatások alapján.