Mangán – ásványi anyag

Hozzájárul a normális izomreflexekhez, csökkenti az idegek ingerelhetőségét, adagolásával hamarabb elmúlik a fáradtság. Segíthet visszatérő szédülések leküzdésében, az agy koncentráló- és emlékezőképességének javításában.

A mangán a felnőtt szervezetben mintegy 10-20 mg-nyi mennyiségben található meg. Kis mennyisége ellenére számos enzim felépítésében és működésben vesz részt:

Részt vesz azoknak az enzimeknek az aktiválásában, amelyeknek szerepük van a C-vitamin, a B1-vitamin és a biotin (B7 vitamin) beépülésében. Szükséges az egészséges csontszerkezethez, közreműködik a pajzsmirigyhormon, a tiroxin képződésében. A táplálék megfelelő emésztéséhez, az emésztőenzimek hibátlan funkciójához, a központi idegrendszer és az ivarszervek működéséhez is szükség van rá.

Mihez szükséges a Mangán ásványi anyag?

  • Szénhidrát- és zsíranyagcsere
  • Fehérje-, DNS- és RNS-szintézis
  • Az úgynevezett mukopoliszacharidok (például gyomorban) képzése

Mennyi szükséges a Mangán ásványi anyagból?

A mangán felszívódása általánosságban nagyon rossz, körülbelül 3-4 % csak, és ezt az arányt is sok minden rontja, például vas és kalcium fölösleg, továbbá gátolja a felszívódását a nagy dózisú foszforbevitel. Több mangánt igényelnek azok, akik sok tejet és húst fogyasztanak.

Miben található meg a Mangán ásványi anyag?

A legtöbb mangánt a gabonafélék, a dió és a mogyoró tartalmazza. A gabonafélékben annál több van, minél többet tartalmaz a héjából, tehát minél barnább.

Napi szükséglet/adagolás
Életkor Szükséglet
(mikrogramm)
férfi
31-60 év 4
60 év felett 4
Szükséglet
(mikrogramm)
férfi
Nehéz fizikai munka 4,5
Stressz 4,5
Dohányzás 5
Alkohol fogyasztás 5
Menopauza 4

Hiányállapotok a Mangán ásványi anyag kapcsán

A mozgás koordinációjának zavara vagy hiánya (ataxia).