Ásványi anyagok és nyomelemek

Miért van szükség vitaminok és más étrend- (vagy táplálék-) kiegészítők fogyasztására?

Szinte mindenki tisztában van vele, hogy a vitaminok nélkülözhetetlenek a jó közérzethez és a szervezet egészséges működéséhez, a betegségek elkerüléséhez. Azt már kevesebben tudják, hogy hiába viszünk be a szervezetbe minden szükséges vitamint, ha nincsenek jelen ásványi anyagok, nyomelemek a megfelelő mennyiségben és arányban. Nélkülük a szervezetünk a vitaminokat nem tudja beépíteni, felhasználni.

Mindössze két vitaminról, a D-vitaminról és a K-vitaminról tudjuk, hogy szervezetünk képes az előállításukra, a többi vitamint azonban ételeinkkel és étrend-kiegészítőkkel kell bejuttatnunk a szervezetünkbe.

A következő elemekre van szükségünk minden nap: kalcium, magnézium, foszfor, vas, jód, cink, klór, króm, kobalt, réz, fluor, kálium, nátrium, szelén, mangán, molibdén, vanádium és kén. Ezek mindegyikének megvan a maga szerepe, illetve feladata a többi ásványi anyaggal vagy nyomelemmel együttes reakciókban.

Abban az esetben ha akár csak egy fontos vitamin, ásványi anyag, vagy nyomelem hiányzik a szervezetünkből, esetleg a szükségesnél kevesebb van belőle, akkor károsodnak a szervezet egészséges élettani folyamatai. Először különböző panaszok jelentkeznek, majd később akár hiánybetegségek is kialakulhatnak. Jó tudni, hogy már egy vitamin-hiányában is vitamin-hiányállapotról beszélünk!

Az ásványi anyagok részletes leírásaiért kattintson annak nevére:

Aranykolloid – ásványi anyag

Bór – ásványi anyag

Cink – ásványi anyag

Ezüstkolloid – ásványi anyag

Fluor – ásványi anyag

Foszfor – ásványi anyag

Jód – ásványi anyag

Kalcium – ásványi anyag

Kálium – ásványi anyag

Klór – ásványi anyag

Kobalt – ásványi anyag

Króm – ásványi anyag

Magnézium – ásványi anyag

Mangán – ásványi anyag

Molibdén – ásványi anyag

Nátrium – ásványi anyag

Réz – ásványi anyag

Szelén – ásványi anyag

Vanádium – ásványi anyag

Vas – ásványi anyag

Makro és mikroelemek

Amit a makro és mikroelemekről tudni érdemes

Béta-karotin – mikro tápanyag

Ginzeng – mikro tápanyag

Glükozamin – mikro tápanyag

Likopin – mikro tápanyag

L-karnitin – mikro tápanyag

Lutein – mikro tápanyag

Taurin – mikro tápanyag

Mennyi vitamint és ásványi anyagot fogyasszunk?

Erre a kérdésre nagyon nehéz egzakt választ adni. Létezik irányadó mérték: az ajánlott napi adag (angol rövidítéssel: RDA) fogalma, ez azonban akár országról országra is változó lehet, mi több, többnyire évtizedekkel ezelőtt állapították meg és a szakemberek nagy részének véleménye szerint ez a dózis a mai világban általában már nem elegendő. További, hasznos információt a tudástárban talál!