8 érdekes tény a vitaminokról

Vitaminra szükségünk van – ezt mindenki tudja. Most azt is megtudhatja, hogy az egyes vitaminokból mennyire van szüksége, vagy éppen hogyan biztosíthatja természetes úton őket szervezete számára. Sőt azt is, ki fedezte fel a vitaminokat, és milyen tévhitek élnek bennünk róluk.

Összeszedtünk 8 érdekességet, melyekről talán még nem hallott. Ha pedig már ismeri őket, nem árt, ha emlékeztetjük a vitaminszedés fontosságára!

Tudta?

A WHO minimálisan napi 1 × 60 mg C-vitamin bevitelét ajánlja. Ez a mennyiség megegyezik egyetlen narancs, grapefruit vagy citrom C-vitamin-tartalmával.

Tudta?

A nyers paprika C-vitamin-tartalma több mint kétszer akkora, mint a citromé, mely az egyik legdúsabb C-vitamin-forrásként él a köztudatban. A legtöbb C-vitamin az őrölt piros paprikában van, 10 dkg 369 mg-ot tartalmaz, míg egy citromban 47 mg található.

Tudta?

Egy felnőtt B6-vitamin-szükséglete 2 mg. Ha ennél többet fogyaszt, hosszú távon károsíthatja az érzékelő idegeit.

Tudta?

Az egyik legjobb D-vitamin-forrás a napfény. A Szaúd-Arábiában élő nők 70 százaléka D-vitamin-hiányos, mert folyamatosan csadort viselnek. A csador tetőtől talpig elfedi a testüket, így nem éri őket elegendő napfény.

Tudta?

A fejlődő országokban tapasztalható általános vitaminhiány mértéke konkrét számokkal kifejezhető. Csak az A-vitamin kellő pótlásával 2,5 millió gyermek elhalálozása volna megelőzhető. A rokkantságban eltöltött évekből pedig körülbelül 40 milliót lehetne a vitamin biztosításával visszanyerni.

Tudta?

Mivel az A-vitamin közvetlenül hat a látóidegekre, ha számítógépes munkát végez, fogyasztásával elkerülheti a szem fáradtságából eredő fejfájást, valamint csökkentheti a szemkárosodásod mértékét.

Tudta?

A lengyel–amerikai biokémikus, Casimir Funk (1884–1967) ismerte fel, hogy az élelmiszerekben vannak olyan alkotórészek, amelyek elengedhetetlenek az egészség fenntartásához. Ezeket az elemeket vitaminoknak nevezte el.

Tudta?

Egy 1999-ben készült felmérés szerint a magyarok 40 százaléka pezsgőtablettával, 30 százalékuk pedig multivitaminokkal egészíti ki a táplálkozással felvett vitaminokat. A maradék 30 százalék nem foglalkozik a vitaminok pótlásával.