Magnézium – ásványi anyag

Az emberi szervezetben körülbelül 20-30 gramm magnézium található, amely egyenletesen oszlik meg a csontok és a sejtek belső tere között. A magnéziummal gyakran találkozhatunk úgy is, mint az idegrendszer védő hatású ásványi anyagával. Ez valójában találó is, hiszen nagy szerepe van az idegrendszer működésében, bár ezen kívül sok folyamatban működik még közre.

Elengedhetetlen a normális kalcium-, nátrium-, kálium– és foszforegyensúlyhoz, illetve ioncseréhez, valamint a C-vitamin hasznosulásához. Az idegek, az izmok és számos enzim hatékony működése lehetetlen nélküle. Több mint 300-féle kulcsfontosságú enzim működésének szabályozásában vesz részt, ekként jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és -felhasználó folyamatokban.

Elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, csökkenti a szívroham kockázatát, normalizálja a keringést. Csökkenti, illetve normális értékre állítja be a koleszterinszintet. Közreműködik az immunrendszer működésében, lassítja az öregedést. A magnézium kiváló savkötő, ezért segíthet gyomorsav-túltengésben. A magnézium hozzájárul a fogak egészségének megőrzéséhez, B6-vitaminnal együtt adagolva csökkenti a kalciumtartalmú vesekövek, valamint epekövek kialakulásának kockázatát. Segíthet gyomorrontás esetén. Kalciummal együtt bevéve természetes nyugtatószer, mérsékli a depressziót, tompítja a stressz káros hatásait.

Mihez szükséges a Magnézium ásványi anyag?

  • Idegek és izmok működése
  • Fehérje-, zsír-, szénhidrát anyagcsere
  • Szív- és érrendszer működése
  • Csontok felépítése

Mennyi szükséges a Magnézium ásványi anyagból?

A magnézium szükséges bevitelét – az anyagcserében játszott jelentős szerepe miatt – szokás megadni a felvett energiamennyiség függvényében is. E szerint minden elfogyasztott 1000 kJoule energia után 25-30 mg magnéziumot kellene elfogyasztani. Jó tudni, hogy a műtrágyázás miatt kevesebb a talajban a magnézium, így ételeink magnéziumtartalma is kisebb a kívánatosnál.

Több magnéziumra van szükségük a terhes és szoptató anyáknak, a fogamzásgátló tablettát vagy ösztrogén hormont szedő nőknek, a szeszes italt gyakran és sokat fogyasztóknak. Sportolók nem nélkülözhetik, mivel a vércukor energiává való átalakításához szükség van magnéziumra.

Miben található meg a Magnézium ásványi anyag?

A magnézium legnagyobb mennyiségben a zöldségfélékben, a hüvelyesekben, a különböző gabonafélékben (főleg azok héjában), a gyümölcsökben, a tejtermékekben és a halfélékben található meg, azonban a magnézium pótlására a szerves (lehetőleg kelát-) kötésű készítmény a legalkalmasabb.

Napi szükséglet/adagolás
Életkor Szükséglet
(mikrogramm)
férfi
31-60 év 300 350
60 év felett 300 350
Szükséglet
(mikrogramm)
férfi
Nehéz fizikai munka 450
Stressz 500
Dohányzás 400
Alkohol fogyasztás 500
Menopauza 300

Hiányállapotok a Magnézium ásványi anyag kapcsán

Magnézium csökkent bevitele mellett fokozott fáradékonyság, idegrendszeri problémák és anyagcsere-zavarok léphetnek fel, esetleg a vérkeringés is romolhat. Személyiségváltozás, izomgörcsök, anorexia, hányinger egyaránt szerepelhet a tünetek között.

Túladagolás a Magnézium ásványi anyag kapcsán

A magnézium-bevitel kismértékű növekedése általában semmilyen problémát nem okoz, azonban túlzottan magas magnézium-bevitel mellett fokozódik a foszforürítés is.