Réz – ásványi anyag

A réz sokak emlékezetében úgy él, mint mérgező színesfém. Ez alapjában igaz is, nagyobb mennyiségben valóban mérgező, azonban kis mennyiségben nélkülözhetetlen elem a réz. Egy felnőtt ember szervezetében körülbelül 80 mg-ot találunk belőle, főleg az agyban, a szemben, a májban, a szívben, a szemben, a vesékben, a szemben és az izmokban találjuk. A cinkhez hasonlóan sok enzim alkotórésze. A réz mintegy 90%-a egy speciális fehérjéhez, az úgynevezett cöruloplazminhoz kötődik.

Réz nélkül a vas nem tud beépülni a hemoglobinba. A C-vitamin csak réz jelenlétében tud hasznosulni a szervezetben. Szerepe van a tirozin nevü aminosav felhasználásában, amely a haj és a bőr pigmentfaktorának része. Kutatások szerint a réz bevitele jótékonyan hat a legkülönbözőbb betegségekben, mint amilyen például a cukorbetegség, a sclerosis multiplex és az idegrendszer más betegségei, epilepszia, a pajzsmirigy működési zavarai stb.Széles körűen alkalmazható vashiányos vérszegénység megelőzése, illetve kezelése, keringési zavarok, vérnyomásproblémák, magas koleszterinszint, fertőzések, csontritkulás, fejfájás, őszülés, hajhullás, cukorbetegség, álmatlanság, fáradtság, derékfájás, reumatikus és ízületi fájdalmak esetén. Hasznos lehet még epilepsziában, agyvérzésben és Menkes-szindrómában (genetikus réztranszport betegség).

Mihez szükséges a Réz ásványi anyag?

  • Oxidációs-redukciós folyamatok
  • Vérképzés
  • Központi idegrendszer működése

Mennyi szükséges belőle a Réz ásványi anyagból?

A réz felszívódása közepesnek mondható, 35 és 70 % közötti az élelmiszerekből.

Miben található meg a Réz ásványi anyag?

A réz legjobb forrásai a hüvelyesek, a gabonafélék és a máj.

A réz nemcsak étellel vagy táplálékkiegészítő formájában juttatható be a szervezetbe, mert a bőrön át is kiválóan felszívódik. Ez utóbbi esetben ráadásul a szervezet csak annyit vesz fel belőle, amennyire szüksége van. A bőrfelületen alkalmazva kiváló izom és érgörcsoldó hatású, csillapítja az ízületi és izomfájdalmat.

Napi szükséglet/adagolás
Életkor Szükséglet
(mikrogramm)
férfi
31-60 év 1,4
60 év felett 1,4
Szükséglet
(mikrogramm)
férfi
Nehéz fizikai munka 1,4
Stressz 1,5
Dohányzás 1,5
Alkohol fogyasztás 1,5
Menopauza 1,4

Hiányállapotok a Réz ásványi anyag kapcsán

Réz hiányában csontfejlődési zavarok, növekedésbeli zavarok, emelkedő koleszterinszint, vashiányos vérszegénység, folyadékfelhalmozódás a szervezetben, vizenyő (ödéma).

Túladagolás a Réz ásványi anyag kapcsán

A fokozott rézbevitel cinkhiányhoz vezethet, ezért ilyenkor a cink pótlásáról is gondoskodni szükséges. A réz szokásos mérgezési tünetei jelentkezhetnek: hányinger, hányás, hasmenés, szédülés formájában.