B15-vitamin (Pangamsav)

Mivel eddig nem bizonyították be, hogy az étrend nélkülözhetetlen része, a szó szoros értelmében nem vitamin. Mennyiségét milligrammban (mg) mérik. Az E-vitaminhoz hasonló a hatása tehát antioxidáns. A hatását gyakran javítja, ha A-vitaminnal és E-vitaminnal együtt alkalmazzák.

Milyen hatásai vannak a B15-vitaminnak?

  1. Meghosszabbítja a sejtek élettartamát.
  2. Közömbösíti a szeszes ital utáni vágyakozást.
  3. Gyorsabban mulasztja a fáradtságot.
  4. Csökkenti a vér koleszterinszintjét.
  5. Véd a levegőszennyeződés ellen.
  6. Enyhíti az anginás és asztmás tüneteket.
  7. Védi a májat a zsugorodás ellen.
  8. Megakadályozza a gyógyszerfüggőség kialakulását.
  9. Fokozza az immunválaszokat.
  10. Elősegíti a fehérjeszintézist.

Miben található meg a B15-vitamin?

Sörélesztő, hántolatlan rizs, hántolatlan gabona, tökmag, szezámmag.

Hiányállapotok a B15-vitamin kapcsán

Kevés a kutatási eredmény, de a meglévők mirigy, és idegrendszeri zavarokra, szívbántalmakra, valamint az élő szövetek csökkent oxigénellátására utalnak.

A B15-vitamin ellenségei: a víz és a napfény.