Gyümölcsök vitamintartalma

Valószínűleg sokszor hallottad már, hogy aki kellő gyümölcsmennyiséget fogyaszt, annak sokkal ellenállóbb lesz a szervezete, mint azoké, akik nem fogyasztanak ezekből oly gyakran. Napjainkban sajnos csak nagyon kevés ember tud vagy akar erre kellő figyelmet fordítani. Pedig, ha mindnyájan oda tudnánk erre a dologra figyelni, akkor minimalizálhatnánk a megbetegedések számát.

A gyümölcsöket leginkább reggelire ajánlatos fogyasztani, így a legmegfelelőbben tölthetjük fel a szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ha nincs éppen otthonunkban gyümölcs, akkor azok helyett fogyaszthatunk gyümölcsleveket is. Ma már a boltokban egyre több fajta gyümölcsitalt lehet kapni. Igyekezzünk ezekből úgy választani, hogy minél nagyobb legyen bennük a gyümölcstartalom.

Minden egyes gyümölcsnek más és más jótékony hatása van a szervezetre, éppen ezért próbáljunk meg minél több fajtát fogyasztani. Fogyókúra alatt sokan előszeretettel esznek ezekből, de nem is tudják, hogy vannak olyan gyümölcsök, amik fogyasztása nagyobb mennyiségben éppen az ellenkező hatást váltja ki. Nézzünk meg pár gyümölcsöt, hogy miket is tartalmaznak pontosan, milyen hatásaik vannak, hogy ne essünk ezekbe a hibákba.

Alma

Tartalmaz: A, B-vitaminokat, és egy kevés C-vitamint is. Magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, kalciumot, foszfort, vasat. Ezeknek az összetevőknek köszönhetően kiválóan hat az emésztésre.

Banán

Tartalmaz: A, B, C-vitaminokat, kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, enzimeket. Ennek a gyümölcsnek a legmagasabb a B-vitamin tartalma. Magas szénhidrát tartalma miatt hízásra hajlamosak csak módjával fogyasszák. Hatásai: serkenti az agyműködést, megelőzi a vastagbélgyulladást, és a gyomorfekélyt.

Citrom

Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Alkalmazható: vértisztításra, megfázás, és vírusok ellen. Mivel ezt a gyümölcsöt általában magában nem nagyon fogyasszuk, maximum csak ízesítésre, ezért nagyobb mennyiségben kell magunkhoz venni, ha a hatásait tapasztalni szeretnénk.

Cseresznye

Tartalmaz: A, B, C-vitaminokat, kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort. Jó hatással van a bőrre, pattanásokra, reumatikus fájdalmakra, és a hormonelégtelenségre.

Eper

Értékes vitaminokat, és ásványi anyagokat tartalmazz. Nagyon jó baktériumölő, ezért kiváló sérülések kezelésére, valamint fogtisztásra. Segít megelőzni a súlygyarapodást is.

Görögdinnye

Kis mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, de mivel általában ebből a gyümölcsből elég sokat szoktunk enni, nem pedig pár dekát, így jelentős mennyiség jut szervezetünkbe is. Vizelethajó hatású, ezáltal tisztítja a beleinket, vesénket, és a vérünket.

Kiwi

Nagy mennyiségben tartalmaz A, C és K-vitamint, valamint káliumot. Alkalmazható a koleszterin szint csökkentésére, valamint természetes antioxidánsként is.

Körte

Kiválóan hat a beleinkre, hiszen számos bélbetegséget meglehet vele előzni. Továbbá használható reumatikus fájdalmakra, és légúti panaszokra. Vitaminokban, és ásványi anyagokban nem oly erős, mint társai.

Meggy

Jelentős a B-vitamin tartalma miatt kifejezetten jól hat az emésztésre. Magas antioxidáns tartalommal rendelkezik.

Narancs

Jelentős vitamintartalma mellet, még az egyik legerősebb antioxidánsként is ismerhetjük. Kedvezően hat a gyomorra, és a véráramlatunkra.

Őszibarack

Nagyon gazdag ásványanyag forrás. Magnéziumból van benne a legtöbb, de kalciumban is gazdag, így segítik egymás hatását. Tartalmaz még A, és C-vitamint, valamint szelént és káliumot. Megelőzhető vele a száraz bőr, és az érrendszeri megbetegedések. Segít a szervezet, és a bőr tisztításában is.